Komposztálás

EmBIO a komposztálásban

Az EM-Bokashi, az EM által erjesztett komposzt

Nagyüzemi és háztartási komposztálás területén is alkalmazhatóak az EM mikroorganizmusok. A különböző biogén hulladékok az EM mikroorganizmusok segédletével történő komposztálásának végtermékeként EM-Bokashi jön létre – ez az EM által erjesztett komposzt neve –, amely anaerob körülmények között “érik”, vagyis nem szabad levegőztetni.

Az emBIO számos előnyt nyújt a komposztálásban, csak néhány ezek közül:     
a komposztálás hatékonyságának növelése, a szerves anyagok hatékony átalakítása hasznos anyagokká, a tápanyag-feltáródás hatékonyságának növelése, nincs szükség forgatásra,a hideg erjedés, megmaradnak a bomlás során keletkező hasznos anyagcseretermékek.

Az EM-Bokashiról (EM komposzt) általában


A „Bokashi“ egy japán szó, és fokozatos átalakítást jelent.     
A szerves anyagok tápanyagul, és élettérként is szolgálnak az oldatban lévő mikroorganizmusok számára, amelyek a szilárd anyagokhoz kötődve nagyobb biztonsággal használhatóak fel, és jobban fel dúsulnak.


EM-Bokashi


A különböző biogén hulladékok az EM mikroorganizmusok segédletével történő komposztálásának végtermékeként EM-Bokashi jön létre – ez az EM által erjesztett komposzt neve –, amely anaerob körülmények között “érik”, vagyis nem szabad levegőztetni.


Ez két lényeges előnnyel jár:

  • Költségmegtakarítás: a komposztálódás közbeni gyakori átmozgatás munkafázisa megszűnik, ez által jelentősen csökken a munkaráfordítás, kevesebb a gépek elhasználódása és az üzemanyagfogyasztás.
  • A tápanyagok jobb feltáródása -pl. több nitrogén megmarad - az EM-Bokashi-ban, és nem illan el a légkörbe ammónia formájában, mint környezetszennyező üvegházhatású gáz. A nitrogén legfőképpen szerves formában kötődik meg, ami azt jelenti, hogy kevesebb ásványosodig, és ezáltal kevesebb mosódik ki a talajvízbe.


Hatása


A talajélet fokozásával javítja a talaj minőségét. A szerves anyagok átalakítása által a kezelt talaj kitűnő tápanyagforrássá válik a növények számára.      
 

EM-BokashiHagyományos komposzt
Fermentált végtermék    
Anaerob    
Alacsony hőmérsékleten érik.    
Megforgatásra csak akkor van szükség, ha utólag anyagot adtunk hozzá (trágyát, szalmát stb.)   
6-8 hét alatt elkészül.    
Az erjedés valamennyi csíra csírázóképességét gátolja.
Földdé alakul    
Aerob    
Magas hőmérséklet képződése által a szerves anyagok oxidálódnak.    
Rendszeres átforgatásra van szükség.    
Az értékes anyagok nagy része a többszöri megforgatás során oxidálódik és kijut a szabadba.
Komposztálás