EmBIO a komposztálásban
Az EM-Bokashi, az EM által erjesztett komposzt
Nagyüzemi és háztartási komposztálás területén is alkalmazhatóak az EM mikroorganizmusok. A különböző biogén hulladékok az EM mikroorganizmusok segédletével történő komposztálásának végtermékeként EM-Bokashi jön létre – ez az EM által erjesztett komposzt neve –, amely anaerob körülmények között “érik”, vagyis nem szabad levegőztetni.
Az emBIO számos előnyt nyújt a komposztálásban, csak néhány ezek közül:
a komposztálás hatékonyságának növelése, a szerves anyagok hatékony átalakítása hasznos anyagokká, a tápanyag-feltáródás hatékonyságának növelése, nincs szükség forgatásra,a hideg erjedés, megmaradnak a bomlás során keletkező hasznos anyagcseretermékek.
Az EM-Bokashiról (EM komposzt) általában
A „Bokashi“ egy japán szó, és fokozatos átalakítást jelent.
A szerves anyagok tápanyagul, és élettérként is szolgálnak az oldatban lévő mikroorganizmusok számára, amelyek a szilárd anyagokhoz kötődve nagyobb biztonsággal használhatóak fel, és jobban fel dúsulnak.
EM-Bokashi
A különböző biogén hulladékok az EM mikroorganizmusok segédletével történő komposztálásának végtermékeként EM-Bokashi jön létre – ez az EM által erjesztett komposzt neve –, amely anaerob körülmények között “érik”, vagyis nem szabad levegőztetni.
Ez két lényeges előnnyel jár:
- Költségmegtakarítás: a komposztálódás közbeni gyakori átmozgatás munkafázisa megszűnik, ez által jelentősen csökken a munkaráfordítás, kevesebb a gépek elhasználódása és az üzemanyagfogyasztás.
- A tápanyagok jobb feltáródása -pl. több nitrogén megmarad - az EM-Bokashi-ban, és nem illan el a légkörbe ammónia formájában, mint környezetszennyező üvegházhatású gáz. A nitrogén legfőképpen szerves formában kötődik meg, ami azt jelenti, hogy kevesebb ásványosodig, és ezáltal kevesebb mosódik ki a talajvízbe.
Hatása
A talajélet fokozásával javítja a talaj minőségét. A szerves anyagok átalakítása által a kezelt talaj kitűnő tápanyagforrássá válik a növények számára.
EM-Bokashi | Hagyományos komposzt |
---|---|
✓ Fermentált végtermék ✓ Anaerob ✓ Alacsony hőmérsékleten érik. ✓ Megforgatásra csak akkor van szükség, ha utólag anyagot adtunk hozzá (trágyát, szalmát stb.) ✓ 6-8 hét alatt elkészül. ✓ Az erjedés valamennyi csíra csírázóképességét gátolja. | ✕ Földdé alakul ✕ Aerob ✕ Magas hőmérséklet képződése által a szerves anyagok oxidálódnak. ✕ Rendszeres átforgatásra van szükség. ✕ Az értékes anyagok nagy része a többszöri megforgatás során oxidálódik és kijut a szabadba. |