Fejléc szöveg

Mikrobiológiával
Földünk és állataink
egészségéért és
tisztaságáért

emBIO Mintakert

Az önellátás célja és lényege

Napjainkban számtalan fórumon lehet hallani az egészséges táplálkozásról és ez örömteli dolog. Fontos, hogy étrendünket úgy állítsuk össze, hogy szervezetünk optimális működéséhez lehetőleg minél komplexebb tápanyagokat kapjon. Azonban a legfontosabb az élelmiszer eredete, hogy honnan származik, és milyen technológiával állították elő. A különböző marketekben sajnos többnyire a nagyüzemi gazdaságokból felvásárolt termékeket árusítják. Az ilyen módon termesztett növények előállítása a nagyfokú műtrágya és növényvédőszerek használatán alapszik.

Egészséges táplálékot kizárólag egészséges talajon lehet megtermelni. Ez egy nagyon fontos alaptétel. Cégünk alapvető küldetése, hogy gyógyítsuk a Földet, amelyhez egy jól bevált technológiát ajánlunk. Az ember a táplálékon keresztül, a növény a gyökérzetén keresztül veszi fel a fejlődéshez szükséges tápanyagokat. A talajokban lévő vegyszermaradványokat és egyéb szennyeződéseket a benne termelt növények felveszikl, a növények elfogyasztásával pedig szervezetünkben halmozódnak fel ezek az anyagok, ezáltal különböző betegségek kialakulásához vezetnek. A jó minőségű, termékeny talajon termelt növény fogyasztása viszont biztosítja a szervezetünk számára nélkülözhetetlen mikro-, makro és nyomelemeket, ásványi anyagokat és más fontos tápanyagokat. Az ilyen megbízható táplálék legbiztosabb forrása a saját kertünk.

Az öneállátás mellett szól az is, hogy mindig frissen szedett, vegyszermentes zöldség és gyümölcs kerül az asztalunkra. Másfelől, a kerti munkavégzés hozzájárul testi-lelki egyensúlyunk fenntartásához. Ennek a füzetnek a célja, hogy segítséget és útmutatást adjon azoknak, akik az önellátás mellett döntenek. Azoknak, akiknek nincs erre lehetőségük, javasoljuk, hogy tegyék tudatosabbá vásárlásaikat, járjanak utána a beszerzési forrásoknak. Ez eleinte körülményesnek tűnhet, de csak egyszer kell kialakítani a rendszert. Higyjék el, megéri! Az önellátó kertet 2012 óta működtetem. A kiadványt a mintakertben szerzett tapasztalatok alapján állítottuk össze és az ott készült fotókkal illusztráltuk.

Önellátó gazdálkodás mintakertje - emBIO

Páncsity Ferenc
cég- és kerttulajdonos