Fejléc szöveg

Mikrobiológiával
Földünk és állataink
egészségéért és
tisztaságáért

Kerti tó

KERTI TAVAK KEZELÉSE

Alkalmazási területek

Az EM technológia felhasználását tekintve korlátlan lehetőségekkel bír. Legyen szó mezőgazdasági, állattenyésztési, környezetvédelmi vagy éppen háztartási alkalmazásról mindenhol haszonnal vethető be. Nincs ez másképp a szennyvíz és az élővizek lágyiszap kezelésében sem, ahol segítségével tiszta, antioxidánsokban gazdag és szagtalan víz nyerhető.

Mesterséges és természetes vizek

A túlzott szervesanyag felhalmozódás a felszíni vizekben az élet számára kedvezőtlen folyamatokat indukál, mint például az algák és a cyanobaktériumok túlzott mértékű elszaporodását az eutrofizációt. Ennek során a vizek oxigénháztartása felborul, és a felszaporodott káros mikroorganizmusok toxinokat is termelnek. Az oxigénhiányos környezetben történő rothadás során mérgező gázok -kénhidrogén és ammónia- keletkezhetnek, amelyek kellemelen szagokat is eredményeznek. Sajnos az ember generálta és a természetes szennyező forrásokat, amelyből végeredményben iszap képződik , nem lehet megszűntetni végérvényesen egy felszíni vízterületen. A folyamatosan keletkező iszaptömeget időközönként el kell távolítani, amelyre eddig csak mechanikai megoldások léteztek, azonban ezeket sok esetben nehéz kivitelezni, és a költségvonzatuk is jelentős.  Az EM használatával nemcsak az algapopuláció szorítható vissza, és a mérgező gázok tűnnek el, hanem az iszap vastagsága is csökken - akár 50%-kal - azáltal, hogy a mikroorganizmusok az üledékben lévő szerves anyagokat feltárják, és azok a táplálékláncba épülve hasznosulnak.

Tavak kezelése, kategorizálása

Itt fontos megemlíteni, hogy a hazai jogszabályok mennyire egyértelműek, csak úgy, mint a hatóanyag tartalomra vonatkozó előírások, jelölési kötelezettségek. Szerepelnie kell a címkén, hogy az emBIO aktivált mikrobiológiai készítmény, amely a növénytermesztésben használható, mint minden más „szert” tilos a folyókba, állóvizekbe, vízfolyásokba, tározókba juttatni.  Az emBIO azonban hivatalosan is használható vízkezelésre, ugyanis rendelkezik kiegészítő engedéllyel. Nemhogy nem káros a vízi élővilágra az emBIO, de nagyban hozzájárul, a biológiai egyensúly helyreállításához. Megszünteti a szennyező anyagok káros hatásait, elkerülhető és megszüntethető használatával az eutrofizáció, amely ma igen komoly problémát jelent az állóvizeinkben.

 A tavakat két nagy csoportra oszthatjuk

 Kerti tavakra 1-5000 m2
és az egyéb tavakra kb. 0-0,5 ha 
 horgásztavak,
termelő tavak kb. 0,5 ha felett
 SAM 1780 k
38064157

Ez a csoportosítás nagyon fontos, hiszen ez elsőként említett csoportban nincs meg a tápláléklánc összes eleme (a zooplankton legtöbbször hiányzik), így az emBIO nem tud tökéletesen működni, úgy ahogyan a nagyobb méretű horgász-, illetve termelő tavaknál.

Az emBIO önmagában nem alkalmas a kerti tavak algásodásának meggátlására, de a víz minőségi paramétereit nagymértékben javíthatja. Kőőrleményekkel kombinálva viszont rövid idő alatt -1-2 kezelés- szép, letisztult tóvizet kaphatunk. Egy kerti tó soha sem lehet teljesen átlátszó, annak igenis algásnak kell lennie, hiszen az algák termelik a vízben az oxigént más élőlények számára. A fonalas algák visszaszorítását nem lehet az emBIO-val megoldani, ez kizárólag mechanikai vagy kémiai úton lehetséges. A lebegő algák esetében fontos az, hogy milyen alga -pl. zöld-, kovaalga- van jelen a vízben. Az egyik legfontosabb kérdés hogy a bakterioplanktonok – kékalgák - közül melyek azok a nemzettségek, amelyek jelen vannak az ökoszisztémában.  Egy kerti tó kezelésénél figyelembe kell venni, hogy milyen a tóvíz és a tápláló víz fizikai, kémiai és biológiai tulajdonsága. Ezeket terepi, illetve laboratóriumi mérésekkel lehet meghatározni.

Tavak javasolt kezelése emBIO-val

A tavak kezelése kora tavasztól késő őszig javasolt. A rendszeresség időjárástól függően általában 4-5 hét. Nyári kánikula esetén javasolt 1,5-2 hetente egy kisebb kezelést eszközölni. FONTOS, hogy a kezelés előtt ellenőrizzük, hogy a keringtető szivattyú berendezés ne tartalmazzon olyan kiegészítő részt (mint pl: infralámpa vagy rézszűrő), ami a mikrobákra károsító hatással van! Tavaszi időszak kezdetén 1,5-2,5 liter emBIO /10 m3 a szükséges dózis kerti tavak esetén. Ez a mennyiség egy indító mennyiség, amelyet az időközi kezelések esetén csökkenthetünk 15-20 %-kal.

Kezelés fázisai

I. fázis:

A tó nagyságától függően a kimért emBIO mennyiség 1/2 részét töményen kell kijuttatni a vízbe. Ne egy helyre öntsük ki az emBIO-t, hanem (felosztva a tó felszíni felületét) kb 2-3 m 2-ként néhány deciliter.

II. fázis:

1 m3 vízhez 50-100 g Zeolit kőpor szükséges. Első kezelésnél ajánlott a 100g/ m3 zeolitot kijuttatni. Mérjük ki a tavunk kezeléséhez szükséges Zeolit kőpor mennyiséget. Ennek a mennyiségnek az ¼ részét rakjuk egy tálkába majd a fennmaradó 1/2 rész emBIO-ból öntsünk hozzá annyit, hogy egy masszaszerű anyagot kapjuk. Ebből a masszából golyócskákat formálunk és ugyanúgy, mint az előbb az emBIO kijuttatásánál itt is körülbelül 2-3 m 2 ként juttassunk ki egy-egy kisebb emBIO-kőpor golyócskát.

III. fázis:

A megmaradt emBIO kipermetezése. Vízzel felhígítva (lehetőség szerint a tó vizével hígítsuk; 1:3 keverési arányban emBIO:víz) kézi vagy motoros permetezőbe a tó felületére illetve a part menti részeire egyenletesen, teljes lefedettséggel kipermetezni. Az egyenletes kijuttatás rendkívül fontos! Lehetőség szerint a permetező porlasztófeje minél apróbb cseppekre porlasszon. 

IV. fázis:

Az utolsó, de egyben fontos része a kezelésnek a Zeolit kőpor tófelszínre való kiszórása. Ez történhet kézzel, kertészásó vagy egyéb, számunkra optimális eszköz segítségével.

 

 A FENTEBB EMLÍTETT ADAGOLÁSI ARÁNYOKNÁL NAGYOBB MENNYISÉGET NE ALKALMAZZUNK!

 

Tavak kezelése, jogi háttér 

Az emBIO előzetesen a növénytermesztés részére lett kifejlesztve, így a termék címkéjén a hazai jogszabályoknak megfelelően szerepelni kell, hogy a „szert” tilos a folyókba, állóvizekbe, vízfolyásokba, tározókba juttatni. Itt érdemes megjegyezni, hogy nem csak az emBIO „jár ebben a cipőben”, hanem más, a termelő tavakon használt anyagok tekintetében is ez a szomorú valóság. Azonban az emBIO hivatalosan is használható vízkezelésre, ugyanis a termék rendelkezik kiegészítő engedéllyel. Nemhogy nem káros a vízi élővilágra az emBIO, de nagyban hozzájárul, segíti a biológiai egyensúly helyreállítását. Megszünteti a szennyező anyagok káros hatásait, elkerülhető és használatával megszüntethető az eutrofizáció, amely ma igen komoly problémát jelent az állóvizeinkben.

Az emBIO márkanevű aktivált mikrobiológiai készítmény az EM-nek (effektív mikroorganizmusok) megfelelő, EM-Technology Hungary Kft által bejegyzett magyarországi védjegye. A termék használható mind a hagyományos, mind az ökológiai gazdálkodásban. (II-3107/5/2007 sz. Gyártási és forgalmazási engedély, K-581/09 sz. Biokontroll igazolás) Az emBIO élelmezés-egészségügyi szempontból tiszta anyag, patogén illetve genetikailag módosított szervezeteket nem tartalmaz.