Fejléc szöveg

Mikrobiológiával
Földünk és állataink
egészségéért és
tisztaságáért

Gyümölcsfák és bogyósgyümölcsök

Gyümölcsfák kezelése

A növények védelme és megerősítése két részből tevődik össze, melyeknek együttes alkalmazása biztosít igazán egészséges fejlődést a növények számára.

  • Talajoltás
  • Állománykezelés

Talajoltás

Alkamazása gyümölcsös esetén

Gyümölcsfák esetén tövenként közvetlen belocsolás szükséges. 
Keverési arány: 10 L vízhez 1 dl emBIO
A bekötözést vegetációs időszakban havonta 1-2 alkalommal ismételjük meg.

Harmadik alkalomtól csökkenthető a dózis: 10 L vízhez 0,5 dl emBIO.
Előnyei:

  • intenzívebb gyökérfejlődés
  •  mellékgyökérzet dúsabb lesz
  • nő a növény tápanyagfelvevő- és vízmegtartó képessége
  • kevésbé lesz fogékony a különböző betegségekre
  • stressztűrőbbé válik


Állománykezelés

Növénykultúrától függetlenül motoros vagy kézi permetezőgéppel minél kisebb cseppméretben kell kijuttatni az emBIO-t a növény felületére. Fontos és kihangsúlyozandó, hogy a növényt teljes felületére (minél nagyobb lefedettségben) szükséges kijuttatni a permetlét. Keverési arány: 10 L vízhez 1,5-2 dl emBIO. 

szeder malna 388Rendszeresség

Vegetációs időszakban javasolt a hetente, de minimum 2 hetente egy alkalommal kijuttatni az emBIO-t. Párásabb, esősebb időjárás esetén akár a heti kétszeri permetezés is javasolt a komolyabb bakteriális és gombás megbetegedések elkerülése érdekében. Fás és lágy szárú növényekre nincs eltérő technológiai javaslat. Ennek magyarázata, hogy a talajoltás illetve az állománykezelés minden fajta növény esetén ugyanazt a hatásmechanizmust fejti ki. Az eredmények minden esetben érzékelhetőek, mérhetőek. 

Almás, csonthéjas, bogyós gyümölcstermésű ültetvényekben

Az emBIO-val való kezelést a virágokat fertőző gombás betegségek fertőzési időszakában kell kezdeni, és ekkor -szükség esetén- a strobilurin hatóanyagú készítményekkel történő együttes kezelés a javasolt. Virágzásban a virágzás kezdetén és teljes sziromnyíláskor kell kipermetezni. A mikróbák megfelelő passzáló hatással vannak a virágfertőzés ellen nemcsak virágzás idején, hanem a fiatal termés zsenge állapotában is. Szőlőben fürtzáródásig alkalmazzuk, almában a színeződés, azaz a cukrosodás idejéig -a tejsav baktériumok miatt szüret előtt utoljára kb. egy hónappal- használjuk. Egy vegetációs ciklusban körülbelül 6- 8 alkalommal javasolt az emBIO levél és gyümölcspermetezésre.

Gyümölcstermésűek

A nagyobb lombfelület miatt a kijuttatandó mennyiség körülbelül a 6 L permetlé/100 m2.

Rozsnyói Gergely 
agrármérnök - szaktanácsadó

Az emBIO márkanevű aktivált mikrobiológiai készítmény az effektív mikroorganizmusok rendszernek megfelelő, EM Technology Hungary Kft által bejegyzett magyarországi védjegye. A termék használható mind a hagyományos, mind az ökológiai gazdálkodásban. (II-3107/5/2007 sz. Gyártási és forgalmazási engedély, K-581/09 sz. Biokontroll igazolás) Az emBIO élelmezés-egészségügyi szempontból tiszta anyag, patogén illetve genetikailag módosított szervezeteket nem tartalmaz.