Fejléc szöveg

Mikrobiológiával
Földünk és állataink
egészségéért és
tisztaságáért

Balkonkert

A szemlélet…

Gombamód szaporodik azon írások száma, amelyek kertészkedésre buzdítják a városlakó embert. Szerencsére a téma iránti érdeklődés is ezzel arányosan nő. Nagyon sok praktikus tanácsot olvashatunk arról, miért létesítsünk zöld oázist a rendelkezésünkre álló területen, de arról kevesebb szó esik, hogyan valósítsuk meg, milyen gyakorlati és technológiai lépések kellenek egy néhány négyzetméteres kert kialakításához, és hogyan gondozzuk hosszú távon a kiültetett növényeket. Ezt a hiányt szeretnénk praktikus tanácsokkal és részletes leírással pótolni. Olyan információkkal próbálunk segíteni, amelyek egy kezdő kertész számára érthetőek és kivitelezhetőek. Nem kell hozzá nagy anyagi befektetés és különösebb szaktudás sem. Kitartás, nyitottság és fejlődésre való igény viszont igen.

Nem vagyunk hívei a méreganyagok használatának és a pazarlásnak sem. Arra törekszünk, hogy minél tisztább és szennyezőanyagoktól mentes környezetben éljünk, újrahasznosítással csökkentve a hulladékok arányát.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Nem kell nagy hely, annak is van lehetősége saját zöldséget termeszteni, akinek csak egy párkány, függőfolyosó vagy erkély áll rendelkezésére. Mindenekelőtt végig kell gondolnunk, mennyi időnk lesz foglalkozni a kerttel, mennyi pénzt szánunk rá, és milyen növényeket akarunk majd ültetni. Tervezzük meg papíron, így könnyebb lesz a megvalósítás.

Ha megvan a növény-és kelléklistánk-a téli időszak pont jó a tervezésre-, nézzünk szét, mit hol tudunk beszerezni. Ha zöldségnövényeket szeretnénk, akkor időben vegyük meg a vetőmagokat, cserepeket, mini üvegházat és a palántaföldhöz szükséges alapanyagokat. Aki nem akar palántaneveléssel bajlódni, annak egyszerűbb tavasz végén megvásárolni a fiatal növényeket.

Forgalmas út mellett lévő balkonon ne termesszünk ehető növényeket. A szálló porral a szennyezőanyagok és a nehézfémek rákerülnek a fogyasztásra szánt termésekre. Ilyen helyre inkább dísznövényeket és virágokat válasszunk.

Figyeljük meg milyen a balkonunk fekvése! Ha szélnek kitett, akkor alacsony növényeket válasszunk, napsütéses helyre szukkulens és sziklakerti növények, valamint napfénykedvelő zöldségnövények valók (paradicsom, paprika, padlizsán). A legtöbb virágzó egynyári növény kedveli a napsütést.

Árnyékos helyen jól érzi magát a saláta, a metélőhagyma, a szamóca, a tűlevelűek, a páfrányok, a vadszőlő, a pistike, a lobélia, a begónia.

A fajták kiválasztásakor részesítsük előnyben azokat, amelyek ellenállóak a betegségekkel szemben és méretben igazodnak az adottságokhoz. Ne vegyünk csávázott magot, a balkonládában nincs értelme talajkártevők ellen védekezni, mert a tipikus károsítók nincsenek jelen.

Azt is vegyük figyelembe, mennyi időt tudunk a növényekre fordítani. Ha sokat vagyunk távol, rá tudjuk-e bízni valakire növényeink locsolását?

A talajról

A talajtól függ növényünk egészségi állapota és a termésünk minősége is, ezért ezzel kell a legtöbbet foglalkoznunk. Sokan nem tulajdonítanak elég jelentőséget a kérdésnek, és csodálkoznak a sínylődő, beteg és termést nem hozó növényeik láttán. Pedig az eredményes kertészkedés annak függvénye, hogy a növények megkapnak-e minden tápanyagot, amire szükségük van. Elég csak arra gondolni, hogy az emberi szervezet is ugyanígy működik. Ha nem jutunk megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyaghoz, akkor immunrendszerünk legyengül, és nem tud védekezni a negatív hatásokkal szemben.

Muszáj tápanyag-utánpótlást végeznünk, nincs mese. Balkonkertünk nem tud önfenntartó rendszerré válni, ezért nekünk kell segíteni a működését azzal, hogy állandóan pótoljuk a hiányzó elemeket. A balkonláda földje önmagában képtelen olyan mennyiségű tápanyagot biztosítani a növényeinknek, amennyire azoknak szükségük van. A kérdés csak az, milyen tápoldatot, trágyát használjunk? A vegyszermentes kertben nincs helye műtrágyának és mérgeknek. Mindent természetes módon kell pótolnunk, és ha jól csináljuk, az eredmény kárpótolja a befektetett munkát. A balkonládában jelenlévő talajmikrobák diverzitása a kicsiny élettér miatt nem fogja elérni a természetes talajokét, ezért ezt az életközösséget állandóan táplálni, erősíteni kell. Emiatt a balkonkert sérülékenyebb ökoszisztéma, mely körültekintő és rendszeres gondoskodást igényel. Ebben segít az EM-BIO olyan változatos mikrobaközösségével, amelyek természetes módon megtalálhatóak a talajban.

A növénygondozás eszközei

Mielőtt nekifognánk a balkonkert kialakításának, be kell szereznünk néhány alapvető eszközt. Ezek nélkül nehezen tudjuk ellátni a növények körüli teendőket. Locsolókannából az 5 literes méretet ajánljuk, ez praktikus, nem kell minden cserép után újratölteni, és a súlya is megfelelő. Olyat válasszunk, amely precíziós öntözőfejjel van ellátva, mert a silány minőségű kannáknál az öntözőfej nem illeszkedik pontosan, és a víz kifolyik mellette. Ültetőlapátból erős konstrukciót keressünk, legyen az műanyag vagy fém változat. Kellemetlen élmény, amikor a lemezből készült eszközünk elhajlik, vagy a műanyag elpattan. Manapság jó áron lehet már megfelelő minőséget kapni. Kellenek még cserepek, lakkfilc, mérőpohár, spriccelő, kesztyű, talajlazító eszköz.

Magvetés

Vetés előtt a magokat érdemes házilag, teljesen bio módon csávázni. Ehhez az általunk ajánlott csávázószer EM-BIO link webáruházba és ásványi kőőrlemény (Hajtika, Meliorit) link webáruházba keveréke. A kisebb magokat elég két-három órára beáztatni, a nagyobbakat egy-két napra hagyjuk a folyadékban.

A magágy előkészítésének szánjunk kellő figyelmet. Sajnos a boltban kapható zsákos palántaföldek önmagukban nem felelnek meg a csírázó növények igényeinek, ezért azt mindenféleképpen dúsítanunk, lazítanunk kell. Ha nincs lehetőségünk érett komposzthoz jutni, akkor B-típusú virágföldet vásároljunk, keverjünk hozzá homokot és nagyszemcsés Melioritot. Vetés után a föld felszínét spricceljük be 0,5%-os EM-BIO oldattal (1 liter vízhez 5 ml EM-BIO). Az EM-BIO kezelést hetente kétszer végezzük el. Ha a növények kibújtak, őket is spricceljük le.

Palántázás

Ha palántáink elérték a megfelelő fejlettséget, akkor kiültethetjük végleges helyükre. Pár nappal előtte már szoktathatjuk őket a kinti időjáráshoz.

Nem egyszerű olyan földkeveréket létrehozni, amiben minden növény jól érzi magát. A jó föld könnyű, laza szerkezetű és jó vízmegkötő képességű. Mi a következő ültetőközeg-keveréket használjuk balkonnövényeink számára:

30% kókuszrost (a benne lévő foszfor segíti a kezdeti fejlődést és a tőzeggel szemben nem savanyú)

60% B-típusú virágföld vagy kerti talaj

5% Meliorit (ásványi anyag)

5% érett tehéntrágya (nitrogénforrás)

Amennyiben rendelkezünk kész Bokashival ide link a koposztáláshoz, azt belekeverhetjük a földkeverékbe.

Kiültetés előtt jól locsoljuk meg a növényeket. A cserépből próbáljuk a legkevesebb sérülés nélkül kiemelni a növényt. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy fejjel lefelé fordítjuk a cserepet, a középső és a mutató ujjunk közé fogjuk a növény szárát, minél közelebb a gyökeréhez, és óvatosan lehúzzuk róla a cserepet.

Az ültetést ne tűző napon végezzük, ideális este elvégezni, és utána jól belocsolni a földet 0,5 %-kos EM-BIO oldattal. A növényeket ugyanabban a magasságban ültessük el, mint ahogyan a cserépben voltak. A paradicsomot ültethetjük mélyebbre, főleg ha a palántánk egy kicsit megnyúlt.

Ha máshonnan szerezzük be a palántákat, akkor közvetlenül az ültetés előtt vásároljuk meg őket, mert a fiatal palánták könnyen kiszáradnak. Ha mégis pár napig tárolnunk kell, akkor hűvös, árnyékos helyre rakjuk őket, és tartsuk nedvesen a talajukat. Mindig erős és egészséges növényeket vegyünk.

Megfelelő távolságra helyezzük egymástól őket, mert a növényeknek élettérre van szükségük, gyökerüknek pedig helyre. Ehhez tudnunk kell mekkorára nő meg az adott növény. A betegségek megelőzése szempontjából is fontos a szellős ültetés.

Növények kiültetése

Kiültetés után jól locsoljuk be 50 ml EM-BIO 10 liter víz keverékével. A balkonláda földjéhez keverhetünk szárított bokashit 1:20 arányban.

Locsolás

Hetente egyszer locsolóvízbe tegyünk EM-BIO-t és Hajtikát. (10 liter vízhez 1-2 dl EM-BIO és 10 teáskanál Hajtika)

Az EM-BIO márkanevű aktivált mikrobiológiai készítmény az EM-nek (effektív mikroorganizmusok) megfelelő, EM Technology Hungary Kft által bejegyzett magyarországi védjegye.

A termék használható mind a hagyományos, mind az ökológiai gazdálkodásban. (II-3107/5/2007 sz. Gyártási és forgalmazási engedély, K-581/09 sz. Biokontroll igazolás)

Az EM-BIO élelmezés-egészségügyi szempontból tiszta anyag, patogén illetve genetikailag módosított szervezeteket nem tartalmaz.