Fejléc szöveg

Mikrobiológiával
Földünk és állataink
egészségéért és
tisztaságáért

Trágyakezelés

Az EM technológiával kezelt istállótrágya kiemelkedő beltartalmi értékekkel rendelkezik. Makro- és mikroelem tartalma igen magas, amelyet alginit és biolit kőpor hozzáadásával még jobban növelhetünk.

A hagyományos trágya érlelési eljárásokkal szemben ezzel a technológiával a lebontás során nem emelkedik a hőmérséklet, így kevés a nitrogénveszteség, és az érett trágyának magasabb lesz a tápanyagtartalma. Az EM-BIO-ban lévő nitrogén megkötő baktériumok elősegítik a magas nitrogéntartalom megőrzését.

Az EM-BIO mikroorganizmusai a trágyában előforduló vegyszereket lebontják és a dominancia elv miatt kiszorítják a kórokozókat.

Az EM-mel kezelt trágya már tartalmaz effektív mikroorganizmusokat, ezért kijuttatásával egyúttal a talajkezelést is elvégezzük .

Az 59/2008 (IV.29.) FVM rendelet az istállótrágyákat a következő értékek szerint minősíti:

Az istállótrágya tápanyagtartalma: kg/10t
Minőség Nitrogén Foszfor P2O5 Kálium K2O
Gyenge 40 20 40
Közepes 60 30 60
80 40 80
EM Technológiával készült trágya 154 26,5 115

Az EM technológiával kezelt trágya igen magas nitrogén és káliumtartalommal rendelkezik, 10 tonnánként154 kg nitrogént, 26,5 kg foszfort és 115 kg káliumot tartalmaz. A nagy mennyiségű makro elem miatt használata sokkal gazdaságosabb, mint a kezeletlen istállótrágyáknak.

Különösen ajánlott nagy tápanyagigényű kultúrák tápanyag-utánpótlásához, illetve alaptrágyázásra. A pontos mennyiség kiszámításához kijuttatás előtt szükséges talajvizsgálatot végezni.

Trágyakezelés EM-BIO-val:

Köbméterenként 1 liter EM-BIO szükséges a trágyakezeléshez (1 tonnához 5 liter EM-BIO). Az EM-BIO-val bekevert trágyát prizmába kell rendezni, és le kell takarni fóliával. 2-3 hónap alatt komposztálódik a keverék. Ezután kijuttatható a földekre. Folyamatosan figyeljük a prizma nedvességtartalmát, ha szükséges, locsoljuk meg. Az ideális nedvességtartalom 30-35%.A trágyához bekeverés során adagolhatunk ásványi kőőrleményt.