Fejléc szöveg

Mikrobiológiával
Földünk és állataink
egészségéért és
tisztaságáért

Lótartás

MIKROBIOVET

Zöld előnyök a lótartásban

Napjainkban, mikor már tisztában vagyunk a vegyszerek, szintetikus anyagok káros mellékhatásaival, újra felértékelődik a természettel harmonizáló szerek használata. Erre kínál lehetőséget az EM technológia.

Az EM Technológia előnyei a lótartásban:

  • egészségesebb környezet,
  • a kellemetlen szagok megszűnése,
  • a legyek számának csökkenése,
  • az állatok immunrendszerének erősödése,
  • jobb stressztűrő képesség,

A MIKROBIOVET és az emBIO alkalmazása a lótartásban 

Istállók, box-ok vegyszermentes tisztítása, kezelése

Az istállót az emBIO mikrobiológiai készítménnyel permetezzük le a következő módon: Magasnyomású tisztítóval 1 liter /m2, 1:4-es hígítású (2 dl emBIO + 8 dl víz) emBIO oldattal alaposan tisztítsuk ki az istállót, ügyelve, hogy az egész felületet lefedjük (a szellőzőnyílásokat és a tető repedéseit sem kihagyva). 

embio herbs 5 L 440x600

A továbbiakban: boxonként 1/8 L emBIO-t hígítás nélkül permetezővel, vagy ködképző géppel heti 2-3 alkalommal permetezzünk ki a boxfalakra, valamint a talajfelszínre, szalmára vagy faforgácsra. Ahova az állat rendszeresen ürít, vizel, valamivel többet juttassunk ki, ezáltal az ammónia megkötődik. Faforgács használata esetén is bővebben kell kijuttatnunk az emBIO-ból, mert a forgács sok nedvességet felszív. A melegebb hónapokban az állatok nagyon kedvelik, ha 1:20-as hígítású MIKROBIOVET oldattal lepermetezzük őket. Az alom és a boxok kezelését a felülalmozás előtt végezzük el. A MIKROBIOVET mikroorganizmusai a nyílt sebre kijuttatva is gyorsan hatnak: az antioxidáns és betegséglenyomó hatásnak köszönhetően gyorsítják a seb gyógyulását, és csökkentik az elfertőződés kockázatát. Sérülések kezelését a MIKROBIOVET hígítatlan oldatával végezzük.

Az alomban lejátszódó rothadási folyamatok az emBIO kezelések hatására erjedéssé alakulnak át, így jelentősen csökken az állatokat irritáló ammóniaképződés. Az alomban lezajló komposztálódási folyamatok alacsony hőmérsékleten, 37C0-on történnek.

Ezzel kellemes környezetet biztosíthatunk lovainknak, mivel az oldat megakadályozza az ammónia képződését, és megköti a kellemetlen szagokat, így az ammónia nem irritálja az állatok szemét és légutait, nem vonzza oda a legyeket, és mérséklődik a porképződés is.

Itatóvíz-és takarmánykezelés

A MIKROBIOVET-nek a bélbe és az emésztőrendszerbe kell kerülnie. A MIKROBIOVET összetételét tekintve az effektív mikroorganizmusokon kívül biotermesztésben előállított, erjesztett gyógynövényeket - kömény, cickafark, ánizs, édeskömény, nyírfalevél, aranyvessző, rozmaring, borsmenta, hibiszkuszgyökér, eperlevél -, valamint, cukornádmelaszt tartalmaz. A MIKROBIOVET-et a takarmánnyal vagy az itatóvízbe keverve juttathatjuk be az állatok szervezetébe. A készítmény az ausztriai Bio Garancia Egyesület és a BIOKONTROLL Hungária Egyesület engedélyével is rendelkezik. 

A MIKROBIOVET alkalmazása lovaknál

horse 388100 liter ívó vízre számolva lovanként, 1 dl MIKROBIOVET szükséges naponta. Ez a mennyiség folyamatosan itatható. Keverési arány 1liter MIKROBIOVET:1000 liter víz. A takarmányhoz keverve 0,4-0,7% MIKROBIOVET adagolása javasolt a szárazanyag felvételre számítva (táp, széna, siló stb.); ez naponta kb. 50ml MIKROBIOVETET jelent lovanként. A MIKROBIOVET antioxidáns tartalmának köszönhetően a ledarált gabona nem indul bomlásnak. 

Stresszhelyzetben (szállítás, ellés, stb.)

2 héttel korábban a MIKROBIOVET napi mennyiségének dupláját kezdjük adni, az állatoknak.                                        

Csikóknál

Ellés után közvetlenül 2-3 ml MIKROBIOVETET adjunk be szájon át, majd a továbbiakban ugyanezt a mennyiséget naponta egyszer.

  • az 1. és 2. hét között: 10 ml MIKROBIOVETET naponta, két adagra felosztva
  • a 3. és 8. hét között: 20 ml MIKROBIOVETET naponta, két adagra felosztva
  • a 3. hónaptól kezdve minden korosztálynak 40 ml MIKROBIOVETET adjunk naponta, két adagra felosztva.

A lábvégeket, a patákat hetente permetezzük le tömény, hígítatlan MIKROBIOVET oldattal.

Rozsnyói Gergely
agrármérnök - szaktanácsadó