Fejléc szöveg

Mikrobiológiával
Földünk és állataink
egészségéért és
tisztaságáért

EM működése

A Földön minden mindennel összefügg. Az élet rendkívül változatos formái optimálisan egy nagy szimbiózisban élnek. A biológiai életformák diverzitása a biztosítéka az adott ökoszisztéma életképességének, rugalmasságának, egyensúlya fenntarthatóságának. A bioszférának egy igen jelentős komponense a mikróbavilág, amely méreteinél fogva nem látszik, mégis különböző fajaik eltérő működésükkel egy összefüggő anyagcserehálózatot alkotnak, mintha egy szervezethez tartoznának. Ennek részesei vagyunk mi is. Ha ezt a szervezetet gyengítjük, kiirtjuk fertőtlenítőszereinkkel, szennyezőanyagainkkal, a környezetszennyezésünkkel, akkor, mint azt tapasztaljuk, egyre több bajt okozunk az egész élő világnak, magunknak.  Erre rengeteg más gyakorlati példa is van, elég csak az élelmiszeripart megemlíteni. Az EM, élelmiszereinkben, talajainkban előforduló "jóindulatú" fotoszintetizáló-, tejsavbaktériumokat, élesztőket tartalmaz nagy fajgazdagságban, és a mikrobavilágon keresztül fejti ki áldásos hatását. Mentes mindenféle vegyszertől, genetikailag módosított összetevőktől.

Hatásmehanizmusa
  • Az EM biológiai anyag, s mint ilyen, igen változatos kölcsönhatásban van a környező élővilág mikro- és makroszervezeteivel. Hatása több, egymást erősítő módon jelentkezik:
    Kiszorítás - a kedvezőtlen, rothasztó illetve kórokozó mikróbák kiszorítása
  • Dominancia - rothadás helyett a mikrobák erjedésre hangolása
  • Bioaktív anyagok termelése - felsőbbrendű szervezetek számára rendkívül hasznos anyagok termelése (antioxidánsok, vitaminok, természetes antibiotikumok, stb.)
  • Környezetszennyező vegyszerek elbontása, káros hatásuk csökkentése
Eredmények

Nagy mennyiségű szerves anyag (állati trágya, növényi, emberi és ipari hulladék, szennyvizek, tavak, folyók szerves lágyiszapja, stb.) lebomlásakor általában súlyos problémákat jelentő mérgező gázok, vegyületek megjelenése helyett az em hatásának következményeként a tápanyagok megőrzése mellett értékes, a környezet megújulását és életerejének helyreállítását biztosító anyagok jelennek meg. Rothadás helyett erjedés megy végbe.

EM alkalmazás

A változatos mikroflóra számos környezetszennyező, mérgező anyaggal képes megbirkózni (talajmérgezések, felhalmozódott gyomirtók, ásványolaj, szennyvizek, stb.). Az em alkalmazása gyakorlatilag minden olyan területen előnyt jelent, ahol cél:

  • a rothadás helyett az erjedés
  • a kedvezőtlen hatású mikróbák kiszorítása
  • az élő szervezetek általános ellenállóképességének javítása
  • a szennyezőanyagok széles skálájának ártalmatlanítása